woensdag 7 oktober 2015

Gezond eten, deel 7

Goedendag Lezers,


Vandaag ga ik jullie wat tips meegeven over gevarieerd eten = risicospreiding.


Waar kun je nu allemaal op letten om zo veilig mogelijk te eten? Het belangrijkste advies is om zo gevarieerd mogelijk te eten. Want door afwisseling spreid je het risico van schadelijke stoffen in de voeding.


  • Eet (gemiddeld) niet meer dan twee keer in de week een nitraatrijke groentesoort. Dit zijn: andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode bieten, sla (alle soorten), spinazie, spitskool en venkel. Er blijven nog vele groente over die weinig nitraat bevatten en dat zijn: asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, courgettes, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, peulen, pompoen, prei, rabarber, rodekool, savooiekool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, suikermais, taugé, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, wittekool, wortelen en zuurkool. Door gevarieerd te eten en steeds een andere groente te kiezen, zal het gebruik van nitraatrijke groente vanzelf beperkt worden. Daarnaast kan de hoeveelheid nitriet om de voeding beperkt blijven door enkele andere maatregelen.
  • Bewaar verse, nitraatrijke groente niet langer dan twee dagen in de koelkast.
  • Eet alleen de delen van de groente die er goed uitzien; verwijder verlepte delen.
  • Eet in de winter liever geen verse spinazie of raapstelen. In de wintermaanden kunnen deze groentesoorten een zeer hoog nitraatgehalte hebben. (Diepvriesspinazie kan wel worden gegeten.)
  • Bewaar geen restjes gekookte nitraatrijke groente. Door langzaam afkoelen, onvoldoende gekoeld bewaren en opnieuw langzaam opwarmen kan nitriet ontstaan. Een 'prakje van de vorige dag' is daarom af te raden.
  • Vis en sla is, zowel thuis als buiten de deur, een veel voorkomende combinatie. Toch kan vis beter niet met een nitraatrijke groente worden gecombineerd. Uit nitriet kan samen met het eiwit dat in vis voorkomt, nitrosamine worden gevormd.
  • Groente en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Schil of was deze producten zo goed mogelijk.
  • Pas op met beschimmelde etenswaren. Gooi beschimmeld brood, fruit, jam, pinda's of noten weg. Het is niet voldoende om allee de schimmel weg te snijden; schimmels kunnen gifstoffen (toxinen) produceren, die door het hele voedingsmiddel kunnen trekken. Berucht is aflatoxine, een gifstof die op beschimmelde pinda's kan voorkomen. Beschimmelde kaas hoeft niet in zijn geheel te worden weggegooid, maar moet wel tenminste een centimeter diep worden weggesneden. Dit advies geld niet voor buitenlandse kazen die juist een schimmel behoren te hebben, zoals roquefort, danish blue of stilton.
  • Een ander advies om de verontreinigingen in voedsel te beperken luidt om niet meer dan een keer per twee weken orgaanvlees zoals niertjes of lever op het menu te zetten. Gemiddeld eten we overigens weinig orgaanvlees. Orgaanvlees kan echter veel schadelijke stoffen bevatten.
  • Pas ook op met (aan)gebrand of zwart gebrand eten. Snijd aangebrande of zwartgeblakerde delen weg; eet de zwarte delen van bijvoorbeeld geroosterd brood of tosti niet op. Dit geld ook voor verkoold barbecue vlees of voor vis, en voor verbrande delen van ovenschotels.
  • Zorg voor goed frituurvet of goede olie. Verhit de olie of het vet tijdens het frituren tot boven de 180 graden. Olie of vet dat een donkere kleur heeft gekregen moet niet gefilterd worden, maar in zijn geheel worden weggegooid.


In deel 8 ga ik het hebben over "Het juiste gewicht"




LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.


Warme groet,


Dees