In mijn vorige blog had ik het over de spelregels voor een goede voeding en regel nr. 10 was; "Lees wat er op de verpakking staat" Daar ga ik het vandaag dan ook over hebben.
Verpakkingen lezen: een kunst apart.
Verantwoord boodschappen doen betekend ook verpakkingen lezen. De fabrikant is namelijk verplicht om informatie over zijn producten te geven. Hij moet vermelden wat erin zit en hij moet een houdbaarheidsdatum geven. Op producten die minder dan 18 maanden houdbaar zijn, moet vermeld staan: tenminste houdbaar tot...
De grondstoffen waaruit het product bestaat (de ingrediënten) staan vermeld in volgorde van hoeveelheid. Ook de hulpstoffen zijn vermeld. Ze zijn herkenbaar als de E-nummers. Alleen toevoegingen die in alle EG-landen zijn toegelaten en goedgekeurd (op basis van onderzoek naar hun effecten op de gezondheid) krijgen zo'n E-nummer. Steeds meer fabrikanten vermelden ook de voedingswaarde in een in de Europese gemeenschap overeengekomen volgorde:
- Energie (hoeveelheid calorieën of joules per product of per 100 gram)
- Eiwit
- Koolhydraten
- Vet
Voor een nadere specificatie kan worden vermeld:
- Mono-en disacchariden (suikers)
- Polysacchariden (zetmeel)
- Verzadigd vet
- Onverzadigd vet
- Vezels
- Natrium
Het vermelden van de voedingswaarde maakt het gemakkelijker producten te vergelijken. Kant-en-klaar gekochte maaltijden moeten behalve de ingrediëntendeclaratie en de datum van minimale houdbaarheid ook aanwijzingen geven over de manier van bewaren en over het gebruik en/of de wijze van verhitting plus gegevens over de producent.
Voorbeelden van verpakkingen (foto groot willen zien? Klik op de afbeelding):
Chinese Tomaten soep (AH), deze gebruikte ik al eens eerder toen ik het over de koolhydraten en waarvan suikers had.
Chips (Google)
Haring (Google)
Dit was het voor vandaag, ik hoop dat jullie er wat aan hebben. In mijn volgende blog ga ik jullie tips geven om minder vet te eten.
LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.
Warme groet,
Dees
Geen opmerkingen:
Een reactie posten