woensdag 7 oktober 2015

Gezond eten, deel 7

Goedendag Lezers,


Vandaag ga ik jullie wat tips meegeven over gevarieerd eten = risicospreiding.


Waar kun je nu allemaal op letten om zo veilig mogelijk te eten? Het belangrijkste advies is om zo gevarieerd mogelijk te eten. Want door afwisseling spreid je het risico van schadelijke stoffen in de voeding.


  • Eet (gemiddeld) niet meer dan twee keer in de week een nitraatrijke groentesoort. Dit zijn: andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode bieten, sla (alle soorten), spinazie, spitskool en venkel. Er blijven nog vele groente over die weinig nitraat bevatten en dat zijn: asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, courgettes, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, peulen, pompoen, prei, rabarber, rodekool, savooiekool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, suikermais, taugé, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, wittekool, wortelen en zuurkool. Door gevarieerd te eten en steeds een andere groente te kiezen, zal het gebruik van nitraatrijke groente vanzelf beperkt worden. Daarnaast kan de hoeveelheid nitriet om de voeding beperkt blijven door enkele andere maatregelen.
  • Bewaar verse, nitraatrijke groente niet langer dan twee dagen in de koelkast.
  • Eet alleen de delen van de groente die er goed uitzien; verwijder verlepte delen.
  • Eet in de winter liever geen verse spinazie of raapstelen. In de wintermaanden kunnen deze groentesoorten een zeer hoog nitraatgehalte hebben. (Diepvriesspinazie kan wel worden gegeten.)
  • Bewaar geen restjes gekookte nitraatrijke groente. Door langzaam afkoelen, onvoldoende gekoeld bewaren en opnieuw langzaam opwarmen kan nitriet ontstaan. Een 'prakje van de vorige dag' is daarom af te raden.
  • Vis en sla is, zowel thuis als buiten de deur, een veel voorkomende combinatie. Toch kan vis beter niet met een nitraatrijke groente worden gecombineerd. Uit nitriet kan samen met het eiwit dat in vis voorkomt, nitrosamine worden gevormd.
  • Groente en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Schil of was deze producten zo goed mogelijk.
  • Pas op met beschimmelde etenswaren. Gooi beschimmeld brood, fruit, jam, pinda's of noten weg. Het is niet voldoende om allee de schimmel weg te snijden; schimmels kunnen gifstoffen (toxinen) produceren, die door het hele voedingsmiddel kunnen trekken. Berucht is aflatoxine, een gifstof die op beschimmelde pinda's kan voorkomen. Beschimmelde kaas hoeft niet in zijn geheel te worden weggegooid, maar moet wel tenminste een centimeter diep worden weggesneden. Dit advies geld niet voor buitenlandse kazen die juist een schimmel behoren te hebben, zoals roquefort, danish blue of stilton.
  • Een ander advies om de verontreinigingen in voedsel te beperken luidt om niet meer dan een keer per twee weken orgaanvlees zoals niertjes of lever op het menu te zetten. Gemiddeld eten we overigens weinig orgaanvlees. Orgaanvlees kan echter veel schadelijke stoffen bevatten.
  • Pas ook op met (aan)gebrand of zwart gebrand eten. Snijd aangebrande of zwartgeblakerde delen weg; eet de zwarte delen van bijvoorbeeld geroosterd brood of tosti niet op. Dit geld ook voor verkoold barbecue vlees of voor vis, en voor verbrande delen van ovenschotels.
  • Zorg voor goed frituurvet of goede olie. Verhit de olie of het vet tijdens het frituren tot boven de 180 graden. Olie of vet dat een donkere kleur heeft gekregen moet niet gefilterd worden, maar in zijn geheel worden weggegooid.


In deel 8 ga ik het hebben over "Het juiste gewicht"




LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.


Warme groet,


Dees

dinsdag 22 september 2015

Gezond eten, deel 6

Goedendag Lezers,


Tijdelijk afwezig geweest i.v.m. vakantie maar daar ben ik weer. Ik ga jullie weer op weg helpen met mijn tips.

Vandaag ga ik het met jullie hebben over de aantal maaltijden.

Het advies om 3 maaltijden per dag te eten en niet vaker dan 4 keer iets tussendoor te gebruiken komt voort uit de noodzaak tandbederf te voorkomen. Niet alleen snoep, koek, maar ook de gewone maaltijden en fruit bevatten suikers. Ons gebit kan zeven keer per dag iets eten wel aan, maar als er vaker gegeten/gesnoept wordt, krijgen tanden en kiezen steeds opnieuw een zuurstoot te verwerken en kan het gebit niet herstellen van de zuurstoot. 
Ik zal hier onder een voorbeeld geven om je dag te vullen met eet momenten en vergeet tussen door niet te drinken. ;-)

Dit is vandaag mijn lijstje; (let wel, dit zijn mijn eigen hoeveelheden)

06:30u: 200 ml versgeperste sinaasappelsap
07:00u: 125 ml Griekse yoghurt, halve banaan & 3 theelepels noten & zaden
08:30u: 200 ml multivitamine (bruistablet in water) 
10:00u: mini eierkoek
11:00u: 200ml cup a soep of drinkbouillon 
13:00u: 1 meergranen boterham met 1 spiegelei, 1 plakje tomaat + half plakje cheddar kaas
14:00u: halve sinaasappel
15:30u: 6 mini sushi
18:00u: halve opscheplepel boerenkool met worst
19:00: mini cornetto, mini donut, halve muffin, breaker high potein, no sugar (<-- deze is niet dagelijks, maar dit beschouw ik vaak als mijn toetje na het eten en dit hangt er vanaf hoe vol ik nog van het avond eten zit)
20:30u: handje nootjes + 6 chipjes

Ik drink zoal: Café au lait met 2 zoetjes, thee (rooibos, sterremunt, zoethout etc, zonder suiker of zoetjes), holy soda, cola zero/light, dubbel friss free, optimel (of de look-a-like versies, als er maar minder dan 5gr. waarvan suikers in zit), rivella, chocomelk light of water etc. 

In mijn volgende blog ga ik het hebben over gevarieerd eten.


LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.

Warme groet,

Dees

maandag 17 augustus 2015

Stabiliseren

Goedendag lezers,


Even zomaar een blogje naast mijn reeks gezonde voeding blogs, waar ik zomaar aan moest denken. Nu ik op mijn streefgewicht zit, moet ik gaan stabiliseren en dat is soms nog wat een gepuzzel, je bent gewend om bepaalde producten minder vaak te eten, in mijn geval, at ik heel weinig brood in een week, maar nu ik niet meer wil afvallen en op gewicht wil blijven is het handig om weer wat meer brood (koolhydraten) te eten en "ongezonde" dingen waarvan je niet gaat dumpen te eten. En ik had het laatst met mijn moeder erover zij zei; wat je vroeger niet mocht eten omdat je er dik van werd, mag je eigenlijk nu wel eten. MAAR let er natuurlijk wel op, dat je het niet elke dag doet en onbeperkt gaat eten! Gelukkig kan ik dat nog steeds niet want vol is vol bij mij en ik ben soms bang dat ik juist weer dik aan het worden ben, maar mijn weegschaal vind van niet dus zit dat tussen mijn oren en laat ik dan snel weer varen. Mijn moeder zei ook; als je vind dat je teveel bent aangekomen, je eet weer een weekje je oude patroon en het is er weer vanaf. ;-) Zo eet ik bijvoorbeeld ook elke dag bij mijn handje nootjes, ook wat chips (in totaal +- half schaaltje) voorheen mocht ik maar 1 schaaltje chips in de week! Ik krijg al te horen; "Jij bent echt chips verslaafd he?!" Nee, dat eet ik omdat ik hiermee hoop in ieder geval niet nog meer af te vallen! ;-) Zo eet ik ook ontbijtkoek en soms bij een traktatie zeg ik niet altijd meer nee, terwijl ik dat in het begin altijd wel deed, ik neem wat vaker tussen door nog eens iets te eten, niet altijd, niet te veel en ik let erop dat ik niet de hele dag aan het eten ben maar ja, ik merk zeker een verschil met het begin en nu, vind dat soms eng omdat ik mijn discipline niet kwijt wil raken maar ik zal ook wel een beetje moeten want ik wil niet nog meer afvallen. Dit klinkt misschien raar of verwarrend, maar zo werkt dat nu bij "ons" het komt mij niet aanwaaien, ik moet er genoeg voor doen om het onder controle te houden, dat gaat niet vanzelf. En daar hoort soms wat angst ook bij. Onze hersens gaan soms niet altijd even snel mee met het proces. Zo denk ik soms ook nog steeds dat ik dik ben, als ik bijvoorbeeld zit of een korte broek aan heb, vind ik mijn bovenbenen blubberig, maar als ik mijn Skinnyjeans met een leuk T-shirt aan heb en ik zie mijzelf in de spiegel of in een winkelruit dan denk ik; WAUW wat ben je mooi slank! Dat is maar om aan te geven hoe mijn hersenen met mij aan de haal gaan. Hoe dan ook, ik blijf erbij dat dit mijn beste keus ooit is geweest en ik ben er ontzettend gelukkig mee en daar gaat het om! Owja en ik ben GEZOND!
Dit was het voor nu, ik kom gauw met deel 6.


Warme groet,


Dees

zaterdag 15 augustus 2015

Gezond eten, deel 5.

Goedendag lezers,

Vandaag wil ik jullie weer wat tips mee geven. Tips om minder vet te eten


  • Smeer minder vet op de boterham en kies bij voorkeur halvarine (half zo vet als margarine) of een ultralight smeersel dat nog minder vet bevat dan halvarine. Laat het besmeren van de boterham niet weg; een beetje smeersel is nodig om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Beleg je boterham met mate of neem een dubbele boterham met enkel beleg.
  • Gebruik minder olie, boter of margarine dan een recept aangeeft of dan u gewent bent.
  • Kies een andere bereidingswijze: bijvoorbeeld grillen i.p.v. bakken of braden. Of probeer het populaire roerbakken, waardoor slechts weinig olie of ander vet nodig is en waarmee de lekkerste gerechten heel snel kunnen worden bereid.
  • Kies halfvolle of magere melk en melkproducten.
  • Wissel volvette kaas regelmatig af met minder vette soorten: edammer, twintig- of dertig-plus kaas, magere smeerkaas, cottage cheese, light kaas.
  • Eet wat minder vaak vette worst en kaas als tussendoortje en/of eet er minder van, bijvoorbeeld twee blokjes kaas i.p.v. vier.
  • Snijd de vette randen van vlees en verwijder bij kip het (vette) vel. En eet niet elke dag vlees, maar kies ook eens vis, tahoe of tempé.
  • Laat jus of bouillon afkoelen en schep er dan de vetlaag af.
  • Eet over het algemeen minder dierlijk vet en meer groenten, fruit en volkoren producten.

Mijn volgende blog zal gaan over het aantal maaltijden. Tot de volgende blog, ik hoop dat deze weer leerzaam was en je er wat aan hebt.





Extra Tip; zin iets lekkers? Deze zijn verantwoord. :-)



LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.

Warme groet,

Dees

woensdag 12 augustus 2015

Gezond eten, deel 4.

Goedendag lezers,


In mijn vorige blog had ik het over de spelregels voor een goede voeding en regel nr. 10 was; "Lees wat er op de verpakking staat" Daar ga ik het vandaag dan ook over hebben.



Verpakkingen lezen: een kunst apart.



Verantwoord boodschappen doen betekend ook verpakkingen lezen. De fabrikant is namelijk verplicht om informatie over zijn producten te geven. Hij moet vermelden wat erin zit en hij moet een houdbaarheidsdatum geven. Op producten die minder dan 18 maanden houdbaar zijn, moet vermeld staan: tenminste houdbaar tot...

De grondstoffen waaruit het product bestaat (de ingrediënten) staan vermeld in volgorde van hoeveelheid. Ook de hulpstoffen zijn vermeld. Ze zijn herkenbaar als de E-nummers. Alleen toevoegingen die in alle EG-landen zijn toegelaten en goedgekeurd (op basis van onderzoek naar hun effecten op de gezondheid) krijgen zo'n E-nummer. Steeds meer fabrikanten vermelden ook de voedingswaarde in een in de Europese gemeenschap overeengekomen volgorde:


  • Energie (hoeveelheid calorieën of joules per product of per 100 gram)
  • Eiwit
  • Koolhydraten
  • Vet
Voor een nadere specificatie kan worden vermeld:

  • Mono-en disacchariden (suikers)
  • Polysacchariden (zetmeel)
  • Verzadigd vet
  • Onverzadigd vet
  • Vezels
  • Natrium
Het vermelden van de voedingswaarde maakt het gemakkelijker producten te vergelijken. Kant-en-klaar gekochte maaltijden moeten behalve de ingrediëntendeclaratie en de datum van minimale houdbaarheid ook aanwijzingen geven over de manier van bewaren en over het gebruik en/of de wijze van verhitting plus gegevens over de producent.


Voorbeelden van verpakkingen (foto groot willen zien? Klik op de afbeelding):


Maria koekjes (Lidl)



Chinese Tomaten soep (AH), deze gebruikte ik al eens eerder toen ik het over de koolhydraten en waarvan suikers had.

Chips (Google)


Haring (Google)


Dit was het voor vandaag, ik hoop dat jullie er wat aan hebben. In mijn volgende blog ga ik jullie tips geven om minder vet te eten.


LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.


Warme groet,


Dees

zondag 9 augustus 2015

Gezond eten, deel 3.

Goedendag lezers,

Nadat ik best veel informatie gedeeld heb met jullie vind ik het nu tijd om een kort en bondige blog te delen met jullie: De 10 spelregels voor een goede voeding. Dit zijn de meest belangrijkste spelregels die er zijn wat voeding betreft, veel lees plezier!


  1. Eet gevarieerd.
  2. Wees matig met vet.
  3. Eet volop zetmeel en vezels
  4. Eet drie maaltijden per dag en gebruik niet vaker dan drie- tot viermaal iets tussendoor.
  5. Wees zuinig met zout.
  6. Drink dagelijks tenminste 1,5 liter vocht, maar wees matig met alcohol.
  7. Houd uw gewicht op het juiste peil.
  8. Voorkom voedselvergiftiging door goede hygiëne.
  9. Houd rekening met de aanwezigheid van schadelijke stoffen.
  10. Lees wat op de verpakking staat. 

Zo, dat was hem al, ik zei toch dat hij kort en bondig zou zijn? ;-) Dinsdag a.s. ga ik het hebben over spelregel nr. 10; Verpakkingen lezen: een kunst apart.



LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.

Warme groet,

Dees

vrijdag 7 augustus 2015

Gezond eten, deel 2.

Goedendag lezers,

Deze blog die ik met jullie wil gaan delen gaat over:

De verschillende voedingsstoffen

De eiwitten in de voeding zijn noodzakelijk voor de opbouw en het herstel van o.a. de spieren en weefsels, spijsvertering, hormonen en afweerstoffen. Kinderen hebben in verhouding meer eiwitten nodig dan volwassenen omdat zij nog in de groei zijn. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben ook meer eiwitten nodig dan andere volwassenen.

Koolhydraten leveren vooral energie. Koolhydraten kun je opsplitsen in 2-en; suikers & zetmeel. Alle koolhydraten worden afgebroken of omgezet in glucose, wat een belangrijke brandstof voor de cellen is. Voor de koolhydraten in onze voeding zijn vooral belangrijk: brood, aardappelen, pastasoorten als macaroni en peulvruchten.

De vetten in de voeding leveren energie. De energie die door de voeding wordt geleverd, is nodig voor het kunnen verrichten van allerlei lichaamsprocessen en alle lichamelijke activiteiten (ook in de rust wanneer we slapen). De hoeveelheid energie die het voedsel levert, wordt uitgedrukt in kilojoules (kjoules, kJ) of kilocalorieën (1 kilocalorie is 4,2 kilojoules). Van alle energie die onze dagvoeding ons geeft, zou ongeveer 55% door koolhydraten moeten worden geleverd, 30-35% door vetten en 10-15% door eiwitten.
Dit aandeel in de totaal geleverde energie wordt het energiepercentage genoemd. Vetten leveren naar verhouding veel energie: veel kilocalorieën (kcal). Het aandeel vet in de voeding zou gemiddeld omlaag moeten, het aandeel koolhydraten omhoog. Ter vergelijking: een gram vet levert 9 kcal, een gram koolhydraten 4 gram.

Vitaminen leveren geen energie en zijn slechts in heel kleine hoeveelheden nodig. Ze regelen, evenals de mineralen, allerlei processen in het lichaam en zijn onmisbaar voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen. Tot de vitaminen behoren de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K en in water oplosbare B- vitaminen thiamine (B-1), riboflavine (B-2), niacine of nicotinamide (B-3), foliumzuur (B-11), cobalamine (B-12) en vitamine C.

De in vet oplosbare vitaminen kunnen in de weefsels van ons lichaam worden opgeslagen. De in water oplosbare vitaminen kunnen niet in grotere hoeveelheden in het lichaam worden opgeslagen.
De meeste mensen weten wel dat vitamine C vooral belangrijk is voor de weerstand. 
Dit zijn ook nog bekende functies van vitaminen: 


  • Vitamine A is nodig voor het afweersysteem en de groei en voor het voorkomen van nachtblindheid, 
  • Het vitamine-B-complex (de groep B vitaminen) is vooral belangrijk voor de stofwisseling, 
  • Vitamine D voor de stevigheid van de botten en het gebit,
  • Vitamine E voor bescherming van lichaamscellen (vooral van bloedvaten)
  • De K vitamine voor de bloedstolling.

Mineralen zijn onder meer nodig voor de bouwstof van het skelet (kalk) en voor de rode bloedkleurstof of hemoglobine (ijzer). Net als vitaminen zorgen mineralen ervoor dat allerlei lichaamsprocessen van opbouw en herstel goed verlopen. Mineralen zijn onder meer;

  • Natrium (zout)
  • Kalium
  • Calcium (kalk)
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Ijzer
  • Chroom
  • Fluor
  • Jodium
  • Kobalt
  • Koper
  • Mangaan
  • Molybdeen
  • Seleen (selenium)
  • Zink
Sommige mineralen, die in zeer kleine hoeveelheden in de voeding voorkomen, worden ook wel spoorelementen genoemd; we hebben er slechts een spoortje van nodig.

Voedingsvezels zijn onverteerbare deeltjes in de voeding, die wel degelijk een functie hebben. Ze zijn belangrijk voor een vlotte darmwerking en stoelgang. Voedingsvezels zitten vooral in zetmeelrijke producten zoals;

  • Bruin-/volkoren-/roggebrood
  • Volkoren macaroni
  • Peulvruchten
  • Groente (ook aardappelen)
  • Fruit
De meeste mensen kennen vezelrijk product ook wel als losse zemelen, die je bijvoorbeeld door het gehakt kunt doen of over de yoghurt. Bij een voldoende vezelrijke voeding zijn losse zemelen niet nodig.

En tot slot, vocht. Bijna alle voedingsmiddelen bevatten water, sommige veel, andere een beetje. Water hebben we nodig; het lichaam bestaat voor twee-derde uit vocht en als we niet voldoende drinken kunnen we uitdrogen. Een volwassene krijgt dagelijks door het water in de voeding circa 1 tot 1,5 liter vocht binnen. De totale hoeveelheid vocht per dag moet ongeveer 2,5 liter zijn. Voldoende drinken, meestal zo'n aderhalve liter is daarom noodzakelijk. Alle kopjes en glazen thee, koffie, frisdrank, vruchtensap en melk helpen tot de gewenste hoeveelheid aan te vullen. Er is trouwens niets tegen gewoon kraanwater. Alcoholhoudende dranken bevatten vocht, maar onttrekken ook vocht uit het lichaam doordat ze de urineproductie verhogen.


Blog 3 zal gaan over De 10 spelregels voor een goede voeding. Een kort maar bondig blogje die ik verwacht deze zondag online te plaatsen.


LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.


Warme groet,


Dees

woensdag 5 augustus 2015

Gezond eten, deel 1.

Goedendag lezers,


Er zullen verschillende blogs gaan komen over diverse onderwerpen die niet specifiek voor mensen met een maagverkleining zijn maar voor iedereen die op zijn/haar voeding let. Alle informatie die ik zal geven is bestaande informatie, maar zoveel mogelijk in mijn eigen woorden uitgelegd. Hiermee hoop ik te laten zien waarom je iets beter wel of niet kunt doen en hopelijk kun je het toepassen in je eigen eet- en of leefpatroon. Ik hoop dat je er wat aan zult hebben.


Gezonde voeding - Wat is dat?


Wat is volgens jou een gezonde voeding? Een bruine boterham met kaas of een witte met jam? Een pizza misschien? Het antwoord is niet is niet altijd even gemakkelijk. Een bruin broodje met kaas is al voor veel mensen het voorbeeld van gezonde voeding. We doen er een schijfje tomaat en een blaadje sla bij en je hebt een zogeheten "broodje gezond", maar is dat ook gezond? Want een appel eten is ook gezond, maar een voeding die alleen uit appels bestaat, is natuurlijk te eenzijdig.
Afwisseling en variatie daar draait het om en niet alleen als je wilt afvallen. Een voedingsmiddel is nooit in zijn eentje gezond, het is een combinatie van producten die het een gezond voedingspakket maakt.


Evenmin is slechts één voedingsmiddel verantwoordelijk voor ongezonde voeding; af en toe een patatje of een kroket maakt nog niet de totale voeding ongezond, net zo min als een extra blaadje sla, te vet of te suikerrijk eten kan compenseren. Het gaat erom bij gezonde voeding, om de grote lijnen, van een dag, een week, een jaar of langer. 


Door gevarieerd te eten en een goede keuze te maken krijg je niet alleen voldoende voedingsstoffen binnen, maar kunnen we ziektes bestrijden. Door de juiste voeding te kiezen snijdt het mes aan twee kanten; tekorten moeten worden voorkomen, maar overdaad kan schaden. Er is nu eenmaal geen enkel voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen bevat die we nodig hebben. Want juist door afwisselend te eten, krijgen we alles binnen wat we nodig hebben; eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, voedingsvezel en ook water.


Vrijdag a.s. ga ik het hebben over  De verschillende voedingstoffen. Waar ze voor dienen en waarom je ze nodig hebt.


LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.


Warme groet,


Dees

maandag 27 juli 2015

Te dik, te dun?

Goedendag lezers,
 
Wanneer ben je te dik en wanneer ben je te dun? Eigenlijk wordt dat vaak berekend door middel van je BMI, die je bijvoorbeeld zelf ook goed kunt berekenen via deze link; http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht.aspx
Hier kun je ook goed lezen of je dus een goed, minder goed of slecht gewicht hebt.
 
Jullie weten dat ik inmiddels 45,9 kilo afgevallen ben, mijn persoonlijke streefgewicht is 60kg en daar zit ik al onder. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe ik kan gaan stabiliseren, om niet nog meer af te vallen en op gewicht te blijven.
Al een geruime tijd krijg ik verschillende opmerkingen van mensen zoals;
  • Nu stoppen met afvallen he
  • Er blijft niks meer van je over
  • Botje
  • Je bent nu wel erg dun
  • Niet doorslaan he
  • Het is nu wel genoeg toch?
  • Niet lager gaan hoor


Ik heb het helaas niet voor het zeggen, maar JA, het is nu genoeg, ik ben tevreden met dit resultaat en de artsen ook en ben ik dus hard aan het uitzoeken en experimenten om niet nog verder af te vallen. En NEE ik sla niet door, daar heb ik geen aanleg voor en NEE ik wil niet eens lager gaan!
Maar ik ben nu wel gezonder, ik voel mij fijner en zelfverzekerder als ooit tevoren en ik denk dat dat nog iets belangrijker is! Ik weeg nu wekelijks om te checken of ik niet nog meer afgevallen ben en ik blijf onder controle bij de internist en nog zeker 4 jaar bij de chirurg! Als 1 van die 2 mensen aan de bel trekken dat ik nu te licht ben, dan pas ga ik mij zorgen maken, eerder niet want dat is ook niet nodig. En natuurlijk mag ieder zijn/haar mening hebben, die mag je ook uiten, maar weet wel, dat ik die niet (altijd) zal delen. Ik vind mijzelf mooi zoals ik nu ben en ik ben trots op wat ik bereikt heb!
 
 
 
Bereken je BMI (dit is de mijne):
 
29 jaar, 167 cm & 57 kg.
 
Je BMI is 20.4
 
Je gewicht past goed bij je lengte.
Houden zo! Met een gezond gewicht heb je een kleinere kans op bepaalde ziekten, dan als je te zwaar of te licht bent. Krijg je ook genoeg vitamines en mineralen binnen? Deze zijn belangrijk voor je lichaam. Een gezond gewicht behouden én voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, doe je door te eten volgens de Schijf van Vijf. Bekijk onze tips. En kruipt je gewicht omhoog of wil je een paar kilo kwijt voor de vakantie? Dan helpen deze tips je om weer in balans te komen.




LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.




Warme groet,


Dees

maandag 29 juni 2015

Ontbijtkoek

Goedenavond,

Ik heb een vraagje aan jullie lotgenoten; Zijn er mensen die een maagverkleining hebben, die gewoon ontbijtkoek eten? 

Ik heb altijd geleerd om naar de suikers te kijken en er zit zo'n 38 gram suiker in, dat is toch veel te veel? Zelfs mijn diëtiste zegt dat ik het mag hebben, alleen dan krijg ik de vraag hier in huis; Maar waarom moet je dan uitkijken met suikers? Dan kan je toch altijd ongezond en slecht eten en niet opletten? Tja, daar wist ik ook niet echt een antwoord op geven. Ik weet dat er een kans is op een dumping van te veel suikers kunt krijgen en ik kan tot heden nog steeds alles hebben maar ik let wel op wat ik eet. Dus die schakeling is misschien wat lastig voor mij; alles wat meer dan 5 gram suiker heeft, laat ik links liggen en nu zou ik wel aan de ontbijtkoek mogen? Ik wil die uitdaging wel aan gaan, ook om er achter te komen dat ik er tegen kan, oké ik weet dat ik niet gelijk zo'n hele koek naar binnen moet werken maar mijn doel is om stabiel in gewicht te worden en de diëtiste raadde mij aan om ontbijtkoek met margarine te gaan eten. We gaan het eens testen en dan horen jullie er nog van. Maar ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.. Deel ze met mij, alsjeblieft! :-)







LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.

Warme groet,

Dees.

zaterdag 20 juni 2015

Spa & Fruit

Goedendag Lezers,

Zojuist was ik in de supermarkt om drinken te kopen en dat is niet zo bijzonder maar ik kwam ergens achter wat ik toch met jullie even wil delen; Zoals we weten wordt Spa & Fruit goedgekeurd door alle diëtisten om te drinken, die koop ik dan ook regelmatig altijd in die grote flessen. Ik wilde dit keer een pak kopen en vraag mij niet waarom maar ik ging bij de suikers kijken en ik liet het pak bijna vallen! 22 gram aan suiker in zo'n pak drinken! Euh, maar hoe dan? Ik begon aan mijzelf te twijfelen en keek weer bij de flessen, maar daar zit wel de juiste hoeveelheid suiker in. Ook de pakken Spa & Fruit LIGHT zijn goed. Maar vraag mij nu niet hoe het komt dat er zo'n verschil in zit. Als je het weet, mag je het posten in een reactie hier onder. Ik heb ook een berichtje bij Spa Nederland op Facebook achter gelaten, wie weet krijg ik daar nog antwoord op. Wordt vervolgd?




LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.

Warme groet,

Dees.

vrijdag 19 juni 2015

Vroege beller

Goedendag Lezers,

Bij Omroep Zeeland radio heb je van maandag t/m vrijdag ochtend het programma "Zeeland wordt wakker met Remco van Schellen." Hij heeft daar een rubriek dat heet "De vroege beller" je wordt dan gebeld door Remco en je mag vertellen wat je bijvoorbeeld die dag gaat doen, aan het doen ben, gedaan hebt of gewoon wilt vertellen wat jou bezig houd. Ik vroeg hem een paar weken terug of hij voor maandag 8 juni al iemand had. Dit was niet het geval en ik mocht de vroege beller zijn, ik vertelde hem dat ik 6 juni een tattoo ging laten zetten ter ere van mijn 1e nieuwe jaar na mijn operatie. Helaas werd Remco lastig gevallen door een longontsteking en moest onze afspraak verschoven worden. Donderdag 18-06, was het weer zo ver dat we elkaar zouden spreken. Ik had hem ook al verteld over deze blog en dat ik gewichtsconsulent wil worden, voor het geval ik het zou vergeten. En hier over vertelde ik dus.

Later deelt Remco het fragment op zijn Facebook, zodat ik het weer kan delen met vrienden en zodat mensen die het gemist hadden het terug kunnen luisteren. Je hebt dan ook altijd de mogelijkheid om te reageren. En ik kreeg voor het eerst eigenlijk veel negatieve reacties, dat mag, dat is vrijheid van meningsuiting maar ik merkte dat ik het ook lastig vond, niet gek natuurlijk want negatieve reacties zijn nooit leuk. Ik ga absoluut geen namen noemen en ik ga ook niet alle reacties hierin verwerken ook omdat sommige reacties verwijderd zijn maar ik wil proberen uit te leggen waarom een maagverkleining en dat je een maagverkleining echt niet bij een pakje boter krijgt.

Mensen die nooit geen problemen met hun gewicht hebben, zullen altijd zeggen; Kom op, jij wilt afvallen, dus doe maar meer je best! Ga sporten, eet fruit, eet sla, wortels etc, snoep niet, drink water voordat je gaat eten, koop geen ongezond eten meer en klaar ben je. Het spijt mij, maar zo werkt het helaas niet. Er zullen altijd 101 redenen zijn waarom iemand met overgewicht te maken heeft en die zullen nooit allemaal het zelfde zijn! Maar ik had het altijd al, ik weet niet beter. Het zit ook bij ons in de familie en ik heb echt nooit geen ouders gehad die mij vol stampte met ongezond eten hoor maar eenmaal als puber ga je ook stiekem eten, ik was verslaafd aan eten. Het was pas goed als die zak chips of doos koekjes leeg was, eerder niet. Zoals ik in het fragment ook vertel; ik at op een gegeven moment niet meer omdat ik trek had, nee ik moest van mijzelf gewoon eten en ook nog eens omdat ik het té lekker vond. Ik heb verschillende diëten geprobeerd, zoals geen koolhydraten eten, niet meer snoepen, 1x op scheppen, geen sausjes etc, met hulp van mijn klasgenoten en docenten, met hulp van mijn ouders, met hulp verschillende diëtisten, zelfs de sportschool mocht niet baten. Als ik dan trots zag dat ik afgevallen was, thuis op mijn weegschaal en ik ging bij die diëtist wegen, was ik niet afgevallen, weer in een dip en zo ging dat keer op keer. Dat breekt je op hoor, je doet zo'n je best en niks gaf effect. Toen besloot ik het zo te laten, dan maar dik zijn, dat ben ik nou eenmaal.. Totdat ik dus nergens geen energie meer voor had en vooral veel aan het slapen was. En we na onderzoeken in het ziekenhuis er achter kwamen dat ik slaapapneu had. Dit betekend; adem stops in mijn slaap, deze kunnen dodelijk zijn!

Dát was mijn reden waarom ik uiteindelijk koos voor een maagverkleining en niet om er slank van te worden of opeens maatje S aan te kunnen terwijl je altijd XXL gedragen hebt. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er niet trots op zou zijn en dat ik er niet blij mee ben maar dat is absoluut niet mijn hoofd reden geweest, ik wilde van die adem stops af, ik wil nog langer van leven genieten! Niet om een één of ander schoonheidsbeeld te creëren. Maar wanneer je het besloten hebt dit te gaan doen, en die beslissing maak je ook niet in 1 dag, dan ben je er nog niet hoor. Zoals te lezen in mijn 1e blog; je krijgt verschillende gesprekken en onderzoeken. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen en als er een arts is die nee zegt, dan wordt je hele aanvraag afgekeurd. Het is een stap die je voor je leven lang neemt hè, het komt je niet aanwaaien.
Er is 1 stukje waar ik wat dieper op in wil gaan wat reacties betreft; "Jij kunt makkelijk praten, jij hebt je laten opereren." Oh dus dan hoef ik er niks meer ervoor te doen wil je zeggen? Ik moet juist op mijn eten letten, ik moet opletten dat ik niet te veel suikers krijg, ik moet wachten met drinken als ik gegeten heb anders spoel ik mijn eten weg en krijg ik weer honger en ga ik meer eten. Ik moet wachten met eten wanneer ik gedronken heb, anders krijg ik een dumping; zweten, hartkloppingen, misselijk, het gevoel hebben dat je moet braken, je zit te kokhalzen maar je braakt niet en dat 2 uur lang! En er zijn niet alleen maar succes verhalen. Ik ken ook verhalen van mensen die heel veel eten niet meer kunnen verdragen, die dus op alles dumpen. Ik heb verhalen gehoord dat ze veel complicaties hebben en regelmatig in het ziekenhuis liggen en opnieuw geopereerd kunnen worden en ik heb helaas ook een verhaal gehoord dat er iemand eraan overleden is. Ik moet er niet aan denken hoor, ik bedoel je besluit een nieuw leven te beginnen en dat leven wordt je ontnomen.. Dan zou je zeggen; doe het dan niet! Maar wat wil je dan? Ongezond verder leven en daar de gevolgen van onder vinden en eventueel daaraan te komen overlijden? Aan alles zit een risico en die moet je zeker allemaal bespreken, bekijken en overdenken. En als jij 100% zeker weet hier voor te willen gaan, ga er dan voor! Is er iets in jouw die zegt; ik twijfel? Doe het NIET! Want dan krijg je spijt.
En ik weet heus wel dat er altijd mensen zijn die tegen een maagverkleining zijn en vinden dat je  het op eigen kracht moet doen. Dat mag je vinden maar soms is dit de enige keus die nog overblijft en in mijn geval heb ik hem met liefde met beide handen aangepakt en heb ik er geen spijt van! Ik heb nog 4 jaar begeleiding van mijn chirurg in Oostburg en de rest van mijn leven van de internist en die houden alles keurig in de gaten en zullen ingrijpen wanneer nodig. Tot slot; Ik kan met trots zeggen; "Ik ben géén emo eter meer en eten is geen vijand meer!"

En echt tot slot; Ik heb voor iedereen respect! Of je afvalt op eigen kracht of met een maagverkleining of welke manier dan ook, ik zal niet over de manier waarop oordelen want ik ken inmiddels beide kanten van het verhaal.


Luister hier het fragment terug:
https://soundcloud.com/omroepzeeland/vroege-beller-eten-was-desirees-grote-vijand-maar-niet-langer


Warme groet,

Dees

maandag 8 juni 2015

Verantwoord kiezen

Goedendag Lezers,

Eigenlijk moet iedereen, of je nu wel of geen maagverkleining hebt, 6x per dag eten; ontbijt, lunch, avondeten & 3x tussendoor. En die tussendoortjes zijn soms nog eens wat lastig kiezen. Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet, misschien wist je ze al en anders, graag gedaan. ;-) (alle porties naar jezelf toepassen, de ene kan meer op dan de ander)

Tussendoortjes;
  • 2 meergranen belvita koekjes
  • Snacktomaatjes, 6st.
  • 1 a 2 mandarijnen
  • Peer
  • Banaan
  • 8 Aardbeien (hangt van de groote af)
  • Appel
  • 1 handje noten
  • Komkommer
  • Cup a Soup
  • Blokjes kaas of worst
  • Smoothie
  • Gekookt ei
  • Halve paprika
  • 2 sultanakoekjes
  • 1 Liga koek
  • Mini eierkoek (Aldi)
  • Eierwafel
  • Jack & Snacks
  • Gerookte kip
  • Augurken
  • Meloen
  • 6 mini knakworstjes

Wil je verantwoord eens snoepen?
  • Alle suikervrije snoepjes van Klene
  • Suikervrije lolly's
  • mini ijsje (deze pak ik als tussendoortje)
  • Goody Good Stuff
  • Slimpie snoep of lolly's

Drinken waar je vrolijk van wordt!
  • Rivella (alle smaken)
  • Spa & Fruit
  • Crystal Clear (met en zonder koolzuur)
  • Groene/kruiden thee (gelieve zonder suiker anders met zoetstof)
  • Chocomelk LIGHT
  • Dubbel Friss FREE
  • Holy Soda
  • Appelsap (aangelengt; 50% appelsap - 50% water)
  • Slimpie siroop
  • Drink bouillion (kip, tomaat, rundvlees & tuinkruiden)
  • Optimel
  • Cola Light/zero
  • Sinas Light/zero
  • Fruitsap light (of aanlengen met water 50/50)

Diverse eet tips;
  • Maaltijd salade (voorbeeld; gemengde ijsbergsla, komkommer, tomaat, augurk, gekookt ei, kip of tonijn of zalm, paprika, bleekselderij & kaas)
  • 1 boterham met gebakken ei
  • Halve gevulde paprika (met een prutje van gehakt, rijst, wokgroente, tomatensaus en kaas) <-- deze kan ook koud als lunch
  • Gevulde maaltijd soep met 4 stukjes stokbrood
  • Pizza's bakken met de pizzarette voor de kiwi's onder ons; maak de bodem met een waterglas, dan kun je +- 4 mini-mini pizza's eten, andere mensen kunnen de vorm gebruiken die erbij zit.
  • Zin in beschuit of crakers? Neem volkoren of meergranen, deze vullen langer
  • Wraps (koud) besmeer hem met kruidenkaas, leg er wat gemengde ijsberg sla op, zalm of kip. Oprollen en in aluminiumfolie nog zeker 2 uur in de koelkast bewaren voordat je ze op eet.
  • 4 stukjes stokbrood, indien mogelijk deze ook weer door de helft snijden zo kun je op elk stukje iets anders erop zoen bijv. zalm salade, kruiden kaas of boter, tonijnsalade, eisalade, krabsalade, komkommersalade, plakje zalm
  • 4 stukjes kibbeling
  • Lekkerbek zonder brood, met brood valt best zwaar
  • Boerenomelet op een halve boterham




LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen.


Warme groet,

Dees



Bij nieuwe ideeën/tips, zal ik de lijst updaten.

zondag 7 juni 2015

Mijn 1e kiwi verjaardag!

Goedendag Lezers,

Gisteren, 06-06-2015, was het precies 1 jaar geleden dat ik op dit tijdstip in Terneuzen was om te wachten tot ik onder het mes mocht. (Mariëlle​ & Peter​ nogmaals bedankt!) Ik zou het wel "even" doen.., maar tjee, wat was ik bang! Bang dat ik mij niet aan de leefregels kon houden, dat ik van alles een dumping zou krijgen, dat ik niet zou afvallen en alles mislukt zou zijn. Maar in tegendeel! Ik kon het allemaal wel! De 1e 24u had ik spijt door het te moeten braken maar sinds ik uit het ziekenhuis was, ging alles prima. Een weekje bij mijn liefdevolle ouders (Henk & Marianne ❤) geweest en daarna thuis verder aan mijn herstel gewerkt. Wat GBP betreft is het mij bijna zonder slag of stoot vergaan; 1x een dumping gehad en soms wat buikpijn door net dat ene hapje te veel gegeten te hebben maar soms twijfel ik of ik het wel goed doe maar de weegschaal bewees altijd van wel en gosh wat ben ik trots! Trots op mijzelf, die knop is om, geen emo-eter meer en ik wil gewichtsconsulent worden! Ik wil ook Thom bedanken voor alles; elke avond koken, de 1e 4 weken waren soms wat ingewikkeld en zeker als ik niet alles lekker vind maar toch is mijn smaak in het afgelopen jaar erg veranderd! Ik eet tomaat, paprika (rauw en warm), kaas, broccoli & rode ui. En natuurlijk voor al je steun! 



Nu, 1 jaar verder heb ik absoluut geen spijt meer en is dit één van mijn beste keuzes in mijn leven geweest! Ik voel mij zoveel beter, geen last meer van mijn gewrichten, ik heb meer energie, ik kan makkelijker kleding kopen, zelfs bij de Lidl daar verkopen ze nu ook kleding daar heb ik 2 topjes maat S kunnen kopen, vorig jaar verklaarde ik iedereen nog voor gek die tegen mij zei; "Die maat kun jij straks ook aan!" Yeah, sure! Maar ik kan het écht! 



En misschien kan ik nu makkelijk praten maar ik kan tegen ieder zeggen die eraan denkt om deze stap te nemen; doe het! Ik weet het, het is iets voor de rest van je leven, je moet je aan bepaalde leefregels houden en wat dingen erop aan passen, er is een kans dat je bepaalde producten niet meer kunt verdragen maar het hoeft niet, kijk maar naar mij. Het lijkt in het begin, zeker voor een buitenstander alsof je nu continu met eten bezig bent maar eigenlijk gaat het na een tijdje vanzelf en denk je er haast niet meer bij na. Het is voor een buitenstaander ook heel moeilijk uit te leggen waarom je bijvoorbeeld nog steeds friet eet of een stukje pizza of een (suikervrije) lolly neemt. Er wordt dan gezegd; Ja, maar dat mag jij toch niet meer? Waarom niet? Nou dat zijn dan toch juist dik makers? Maar een GBP is geen wondermiddel hè mensen, het een een hulpmiddel! Je moet het nog steeds zelf doen, die knop moet om! En als jij het kan verdragen, mag je best friet eten! Ik eet 10 frietjes en bijvoorbeeld 1 of 2 kipnuggets. "Wij" mogen alles eten maar in mate! Ik geniet bijvoorbeeld nu meer dan ooit van mijn eten.



Tip; In de leefregels staat dat je ijs moet vermijden i.v.m. de suikers. Maar ik weet (met toestemming van de diëtiste) dat je best eens een ijsje mag. Nou ik heb ze gevonden hoor! Ik ben helemaal into de cornetto's! Wel te verstaan de MINI cornetto's. Die gaan goed bij mij, nergens last van, ze zijn lekker en je kunt op een lekkere zomerse dag toch genieten van een ijsje. Gaaf toch? ;-)



Dan nu mag ik van mijzelf eindelijk vertellen; ik kwam van 103,7 kilo en nu precies 1 jaar later weeg ik 59,9 kilo en ben ik dus 43,8 kilo afgevallen!! Vanaf nu ga ik ervoor zorgen om stabiel te blijven want ik vind mijn gewicht prima, de arts vertelde dat ik 70 kg zou gaan wegen en ik wilde naar de 60 kg. Het is goed zoals het is. #LoveTheNewMe



En daarom heb ik gisteren mijzelf ook getrakteerd op een nieuwe tatoeage, hiermee sluit ik een heel bewogen jaar af en vier ik hiermee mijn nieuwe leven. "Deesjuh 2.0"


LET OP! Ik ben geen professioneel diëtist of gewichtsconsulent, voor dat laatste ga ik in de toekomst wel studeren en dan niet alleen voor GBP patiënten maar voor iedereen die moeite met zijn of haar gewicht heeft. Tot die tijd is alles gebaseerd op ervaring. Dus bij twijfel ALTIJD aan je eigen arts of diëtist navragen. 


Warme groet,

Dees